Náš soupeř venku: FC SPARTA BRNO

Krajský přebor – 22. kolo:
FC SPARTA BRNO – SK MORAVSKÁ SLAVIA

Sobota 27. dubna, 10.15 hodin, stadion v Komárově, Mariánské náměstí.

 

Na podzim: MS – Sparta 1:1 (1:1), 18. David Abdulai – 12. Tomáš Selinger.

 

Tabulka:

3. Sparta                   21    12    5    4    41:24    41

11. MS Brno               21    6    7    8    32:35    25

 

Fotbaloví fandové tento zápas berou jako největší brněnské derby. Prostě Sparta – Slavia. Kdo ale už dnes ví, že klub z Komárova byl v roce 1921 založen jako Rudá hvězda. Tento název nesl jen pět let, kdy se přejmenoval na SK Sparta Brno. V roce 1955 po příkazu »shora« pokračoval jako TJ Spartak 1. Brněnská. K tradičnímu názvu Sparta se pak klub vrátil v roce 1989.

Ale pojďme do současnosti. Krajský přebor Sparta hraje nepřetržitě od sezony 2012/2013. V posledních letech většinou na špici tabulky, takže jedenáctá příčka v pokovidovém ročníku 2021/2022 byla spíše výjimkou. V minulém sparťané skočili čtvrtí a po podzimní části probíhajícího jim patřila bronzová příčka. Do jarních odvet vstoupili s cílem tohle umístění udržet. Začali sice domácí porážkou s Rousínovem (1:2), ale jednoznačně jedou podle plánu. Z dalších pěti zápasů čtyři vyhráli. Bez bodu odjeli z Bosonoh (0:1).

„Na pozice za Kuřimí je více kandidátů, ale věřím, že »bednu« na jaře obhájíme. Postupové cíle určitě nemáme,“ mj. před jarním výkopem řekl trenér Radek Štourač.
Po větších letních změnách v kádru nyní ty zimní už tak razantní nebyly. Vlastně odešel jen brankář Juraj Krkošek a z Jihlavy se vrátil Jakub Staněk. Gólmanské dvojici Radek Bílý – Jan Zádrapa bude krýt záda dorostenec Michal Štěpánek.

V minulém kole Sparta vyhrála v Ráječku 1:0 gólem Jindřicha Stehlíka už z dvanácté minuty. Domácí pak sice měli převahu, ale hosté dokázali hubený náskok ubránit. Stehlík je s patnácti góly nejlepším střelcem mužstva. V pořadí KP se dělí o první příčku s naším Davidem Abdulaiem, Ondřejem Ullmanem z Kuřimi a Tomášem Bělehrádkem z Kunštátu. Za Stehlíkem je ale trochu mezera, Tomáš Selinger dal sedm gólů, Pavel Drbal šest.