Oslabené Áčko vrátilo Svratce podzimní porážku. I bez osy týmu.

Áčko vrátilo Svratce podzimní porážku 2:3, když tam vedlo 2:0. Na Vojtově to bylo opačně. Dotahovat jsme museli my, ale podařilo se to. Pro diváky pohledné utkání, plné gólů a zajímavých situací před brankami, pro trenéry komplikace už před začátkem. Domácímu Liboru Danihelkovi chyběla celá osa – zezadu stoper Ladislav Hanuš, záložníci Jiří Pešta a Arutjun Ovsepjan, na hrotu Pavel Simr. Hostující kouč David Kříž zase nemohl postavit do branky jedničku Martina Doležela.

Krajský přebor mužů – 21. kolo:
SK Moravská Slavia – FC Svratka Brno 4:2

Poločas: 2:1

Branky: 26. a 66. Čus, 44. Neves, 83. Čech – 8. Kroupa, 71. Janík

Rozhodčí: Puček – Kulíšek, Jurča

ŽK: Neves, Šembera, Gruber – Kroupa, Broskva

Diváků: 70

Sestava MS: Josef Šurkala – Ondřej Havelka, Pavel Dědič, Ondřej Kubík [K], Lukáš Gruber – Samuel Čus (80. Lukáš Roštínský), Martin Baran, Radek Šmýd, Vojtěch Čech (87. Partik Roštínský) – Michal Šembera (78. Jakub Bartkovič), Diogo Neves (80. Filip Klimeš)

Sestava Svratky: Marek Svoboda – Patrik Preiss, Jiří Broskva, Vojtěch Chasák – David Řezník (83. Marek Čápek), Martin Bednář [K] – Filip Svensson (72. Dmytro Ostrovka), Jan Janík (72. Eduard Moll), Filip Kříž, Josef Čurda (61. Vadym Malishevskyy) – Karel Kroupa

 

Ze začátku to vypadalo, že na ztráty víc doplatí Danihelka. Doleželova náhradníka Marka Svobodu jsme prakticky až do 20. minuty neohrozili. Řešil jen slabou hlavičku Pavla Dědiče. Naopak Svratka začala aktivněji a rychle šla gólem Karla Kroupy do vedení. Hostující kapitán Martin Bednář umí standardky kopat perfektně a v osmé minutě z rohového kopu přesně našel zcela volného Kroupu a ten si s hlavičkami umí poradit. Naštěstí naše obrana svou chybu asi pochopila a až do konce už kanonýrovi s prvoligovými zkušenostmi podobnou příležitost nenabídla.

K obratu dění na trávníku velel hlavně pohyblivý Martin Baran. Do běhu spoluhráčům a do pokutového území soupeře střílel nebezpečné pasy a centry. Jeden takový hosté odvrátili jen k Ondřeji Kubíkovi, který míč vrátil do malého vápna a tam se nejlépe orientoval „sváteční“ střelec Saumuel Čus a dorážkou vyrovnal.

Od té doby nastalo prakticky dobývaní svratecké tvrze. Několikrát to před Svobodovou brankou „hořelo“. Třeba křižnou střelu Ondry Havelky jen sledoval, jak těsně míjí jeho vzdálenější tyčku. Dioga Nevese ovšem ve 43. minutě bravurně vychytal. Náš útočník před ním byl úplně sám. Naštěstí stihl svůj kiks Portugalec napravil už o minutu později. Baranovu přihrávku přímo z běhu tvrdě propasíroval pod břevno. Na tohle Svoboda prostě už neměl.

Druhý poločas začal podobně jako první, větší aktivitou hostů, ale tenhle pokus o ofenzívu Morenda zastavila dřív než v první půli. Zvýšit mohl Radek Šmýd, ale hlavičkoval z těžké pozice a těsně nad. Pak tvrdě pálil Neves. Uklidňující třetí gól „vyrobil“ mazácky střelec první branky Čus, když svojí slabší levačkou technicky obstřelil clonícího obránce i gólmana, který toho asi moc neviděl. Pak jsme si sice situaci trochu zkomplikovali, když po další standardce zblízka snížil na 3:2 Jan Janík, ale rozhodující trumf měl na kopačce Vojta Čech. Téměř z nulového úhlu dělovkou málem udělal díru do sítě v protější šibenici. Kroupova střela nad v poslední minutě už byla pro hosty jen labutí písní.

 
Trenéři po utkání řekli:

Libor Danihelka, trenér MS:

„Ze zápasu jsme měli obavy, protože čtyři hráči ze základní sestavy jsou mimo hru a to je hodně. Do dvacáté minuty jsem to viděl všelijak, nebylo to ono, nehráli jsme to, co jsme si představovali. Ale už v poločase i po zápase jsme museli kluky pochválit, protože hráli dobře. Bojovali jsme, dali jsme čtyři góly, což je nádherné. Oba dva góly jsme dostali ze standardek, na což se tedy musíme podívat, ale jinak jsme soupeře k ničemu nepustili. Takže si myslím, že dnes si mužstvo ty tři body určitě zasloužilo. Byly tam i kvalitní individuální výkony. Líbil se mně třeba Gruber, v útoku to taky nebylo špatné. A Sam Čus? Dvě branky a jedna přihrávka, to znamená tři kanadské body. To byla velká sláva v kabině! Ale celkově bych to určitě viděl jednoznačně jako kolektivní dílo. A pozitivní pro nás trenéry je, že se kluci přesvědčili, že se dá hrát i bez Pavla Simra. Ale určitě není jasné, že vítězná sestava se nemění… Každý trenér je rád, když má těch možností ve složení mužstva víc. Čeká nás zápas v Bystrci a vzhledem k těm zraněním se asi až před ním rozhodne, kdo nastoupí.“

David Kříž, trenér Svratky:

„Za mě zasloužené vítězství domácích a určitě jim gratuluji. My jsme měli výborný vstup do utkání. Prvních patnáct minut vynikající, bohužel pak jsme v hlavách podlehli dojmu, že se bude hrát strašně jednoduchý fotbal bez běhání a bez nasazení. A pomaličku jsme sami posadili domácích do sedla. Pro mě byl vrchol, když jsme potřebovali přežít první poločas na 1:1. Po nesmyslné rozehrávce jsme minutu před poločasem inkasovali. Do druhé půle už jsme vstoupili podstatně lépe, už jsme nějakým způsobem domácí zatlačili. Samozřejmě oni bránili ten jednogólový náskok a povedlo se jim dát z brejku na 3:1. My jsme snížili a pak jsme chvilinku sahali i po bodu, ale krásnou střelou Vojty Čecha se to rozhodlo. Martin nám v brance samozřejmě chyběl, teď vychytal tři zápasy s nulou. Ale to podstatnější je, že celá naše defenzíva by s ním v brance byla pevnější.“